sobota, 12 marca 2011

Róża kandyzowana

Luise Odier-niesamowicie pachnąca myślę,ze będzie się nadawała do tego przepisu.

Składniki-1 białko jajka, płatki róż, drobny cukier
Sposób przygotowania; lekko ubić białko i posmarować  nim cienko płatki róż.Posypać cukrem.Suszyć w piekarniku aż do stwardnienia.
I to wszystko.
Podaję przepisy z książeczki o różach pachnących jak również wykonanie z róż które już posiadam.
Róże damasceńskie.Ich jedwabiste, pięknie pachnące płatki doskonale nadają się do eksperymentów kulinarnych.Cały czas mam mieszane uczucia.Bo przecież żeby coś zrobić muszę pozbawić różę tego co najważniejsze-kwiatów.

środa, 9 marca 2011

Powidła różane

 Powidła różane z tej róży będą pyszne i pachnące.
350 g kwiatów róży,200 g cukru żelującego
Oskubać płatki, odciąć gorzką nasadę kwiatu, ugotowac na puree z cukrem żelującym.
Przydatna rada: Otrzymane 1/2 l powideł różanych można przerobić na konfiturę , dodając 1 kg cukru żelującego i sok z 5 cytryn [albo 1/2 l wina lub szampana] albo używać do aromatyzowania lodów,sosów i deserów.Można je także zamrozić i wykorzystać w póżniejszym czasie.

Skoro o lodach mowa to
Lody różane
3 zółtka, 80 g cukru, 3/8 l śmietanki, 1 łyżka wody różanej, 1 łyżka powideł różanych.
Ubić żółtka z cukrem na pienista masę dodać śmietankę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać.Włożyć na 30 minut do maszynko do lodów.Przed podaniem udekorować na talerzach jagodami,sosem owocowym i kandyzowanymi płatkami róży oraz całym kwiatem.

O wodzie różanej i płatkach następnym razem.
Nie mam maszynki ale można włożyć do pojemnika i do zamrażarki.Co jakiś czas wyjmować,miksować aż osiągną puszystość i będą zmrożone.
Ten przepis na pewno latem wykorzystam.

poniedziałek, 7 marca 2011

Syrop różany

A może tak syrop różany,pachnący

Składniki; 2 garście kwiatów pachnącej róży,sok z 1 cytryny, 1 l wody, cukier w proporcji 1:1

Sposób przygotowania

Oddzielić płatki, odciąć jasna podstawę każdego z nich. Zagotować płatki w wodzie, następnie zaparzać pod szczelnym przykryciem około 15 min.Przecedzić, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Przelać do wyparzonych butelek albo zamrozić.

 Dobry surowiec !!!

niedziela, 6 marca 2011

Doprecyzowuję

Do wyrobów kulinarnych wybieramy róże pachnące [bo przecież poza walorami smakowymi ma nam na talerzu pachnieć],między innymi te które wymieniłam.Wykorzystujemy róże damasceńskie,stulistne,francuskie, mchowe
Kilka wypisów z mojej książeczki o Różach PachnącychHerbatka z róży ma dobroczynny wpływ na wątrobę,woreczek żółciowy,żołądek,śledzionę.Kompres ze świeżych kwiatów to domowy środek przeciwko łzawieniu oczu i owrzodzeniom.Ból gardła i nieprzyjemny zapach z ust zwalczy płukanie wodą różaną.Niekiedy wystarczy samo wdychanie wspaniałego zapachu;posmarowanie nozdrzy odrobiną olejku różanego ma orzeżwiające działanie.
Skuteczną ochroną przed pleśnią i zarazem dekoracją  jest płatek róży umieszczony na powierzchni dżemów.
WAŻNE!
Używać należy wyłącznie świeżo rozkwitłych kwiatów ogrodowych,nieopryskiwanych pestycydami.Żniwa najlepiej przeprowadzić przed południem,gdy tylko wyparuje poranna rosa.

Cukier różany

Umilając sobie czas do wiosny i lata coś smakowitego i pachnącego

Cukier różany

100 g kwiatów róży
100g cukru
laska wnilii

Odciąć od kwiatów jasną, gorzką nasadę płatków.Suszyć przez 2-3 dni w ciepłym miejscu, następnie rozetrzeć w możdzieżu, wymieszać z cukrem i przesypać do szczelnie zamykanego naczynia , dodając także rozciętą laskę wnilii.
Używać do ciast i deserów