niedziela, 6 marca 2011

Doprecyzowuję

Do wyrobów kulinarnych wybieramy róże pachnące [bo przecież poza walorami smakowymi ma nam na talerzu pachnieć],między innymi te które wymieniłam.Wykorzystujemy róże damasceńskie,stulistne,francuskie, mchowe
Kilka wypisów z mojej książeczki o Różach PachnącychHerbatka z róży ma dobroczynny wpływ na wątrobę,woreczek żółciowy,żołądek,śledzionę.Kompres ze świeżych kwiatów to domowy środek przeciwko łzawieniu oczu i owrzodzeniom.Ból gardła i nieprzyjemny zapach z ust zwalczy płukanie wodą różaną.Niekiedy wystarczy samo wdychanie wspaniałego zapachu;posmarowanie nozdrzy odrobiną olejku różanego ma orzeżwiające działanie.
Skuteczną ochroną przed pleśnią i zarazem dekoracją  jest płatek róży umieszczony na powierzchni dżemów.
WAŻNE!
Używać należy wyłącznie świeżo rozkwitłych kwiatów ogrodowych,nieopryskiwanych pestycydami.Żniwa najlepiej przeprowadzić przed południem,gdy tylko wyparuje poranna rosa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz