środa, 9 marca 2011

Powidła różane

 Powidła różane z tej róży będą pyszne i pachnące.
350 g kwiatów róży,200 g cukru żelującego
Oskubać płatki, odciąć gorzką nasadę kwiatu, ugotowac na puree z cukrem żelującym.
Przydatna rada: Otrzymane 1/2 l powideł różanych można przerobić na konfiturę , dodając 1 kg cukru żelującego i sok z 5 cytryn [albo 1/2 l wina lub szampana] albo używać do aromatyzowania lodów,sosów i deserów.Można je także zamrozić i wykorzystać w póżniejszym czasie.

Skoro o lodach mowa to
Lody różane
3 zółtka, 80 g cukru, 3/8 l śmietanki, 1 łyżka wody różanej, 1 łyżka powideł różanych.
Ubić żółtka z cukrem na pienista masę dodać śmietankę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać.Włożyć na 30 minut do maszynko do lodów.Przed podaniem udekorować na talerzach jagodami,sosem owocowym i kandyzowanymi płatkami róży oraz całym kwiatem.

O wodzie różanej i płatkach następnym razem.
Nie mam maszynki ale można włożyć do pojemnika i do zamrażarki.Co jakiś czas wyjmować,miksować aż osiągną puszystość i będą zmrożone.
Ten przepis na pewno latem wykorzystam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz